Over mij

Even voorstellen: ik ben Djoeke, een enthousiaste, oprechte vrouw van 31 die héél erg van het leven houdt. Een van de fijnste dingen om van te genieten in het leven vind ik eten, koken, boodschappen doen en natuurlijk uit eten gaan. Mijn liefde voor eten openbaarde zich al op heel jonge leeftijd, nadat ik in een half jaar tijd gulzig alle moedermelk had opgeklokt, begon ik langzaam maar zeker aan kleine, verse fruit- en groentehapjes. Volgens de overlevering moest ik niets hebben van potjesvoeding. Dat is wel tekenend: ik heb nog altijd niets met pakjes en zakjes, of de schaarkeuken, een amusante term die een vriendin van mijn ouders een keer bedacht. Vooruit, in het begin van mijn studententijd, toen ik net op kamers woonde kocht ik weleens een pakje, die waarvan je de naam doet denken aan een varkentje en goed, zeer sporadisch haalde ik een diepvriesch-pizza in huis. Dat zijn meteen ook de wildste dingen die ik ooit heb gedaan, op dat gebied.
Mijn credo voor gezond eten is: vers en variatie. In Nederland zijn we wat dat betreft door en door verwend, zeker in de grotere steden: er zijn supermarkten, toko’s, Marokkaanse winkels, Surinaamse winkels, vrijwel alles is te krijgen. Een van mijn grote dromen is om later, als ik nóg groter ben dan nu, in Toscane, Italië te gaan wonen. In een boerderijachtige omgeving, met wat paarden, honden, kippen een paar geiten en een gezellige man en ja, wat kinderen als me dat gegeven is. Het enige waar ik tegenopzie is dat ik daar dan niet zo makkelijk aan al die spannende Aziatische ingrediënten kan komen als hier. Tsjonge, wat is dit verwend he! Diep in mijn hart ben ik ervan overtuigd dat dat te zijner tijd helemaal geen gemis meer is, als ik druk ben mijn eigen zongerijpte tomaten te oogsten en de eieren van mijn eigen kippen opraap.
In 2009 startte ik mijn eigen onderneming: HARTGEKOOKT! Puur en simpel koken met kids.

P1020516
Pasta!
OntbijtShivaAbdel
NadaOntbijt
Nada_JasminaCake
KoutarPizza
JusThani
GevuldeEieren
Cruesli!
AppelFinallyNadaJamal
AppelAbdelNatShiv

Ik ontwierp een eigen lesprogramma, alles handgemaakt en zelf getekend en geschreven. Ik gaf les in Amsterdam-Oost in opdracht van welzijnsorganisatie Dynamo. Zij gaven met de Talententent kinderen de kans om kinderen kennis te laten maken met kunst, muziek, schrijven en koken. Een prachtig concept, en broodnodig ook. Mijn eerste les vond ik ronduit verschrikkelijk. Ik had alles tot in de puntjes voorbereid, het lukte prima een maaltijd met de kids op tafel te krijgen, maar vanbinnen voelde ik alleen een grote chaos en stond het huilen me op dat moment nader dan het lachen. Gelukkig kon ik dat gauw relativeren en ging ik de volgende les weer vol goede moed verder. Zo gaf ik een hele reeks cursussen. Ik merkte dat ik er steeds meer plezier in kreeg naarmate ik de les meer op zijn beloop durfde te laten. Dat kon, doordat ik gaandeweg leerde aan het begin van de cursus heel duidelijk de spelregels en grenzen van de kookles te stellen, waarmee een veilige ruimte voor de kinderen ontstond en waarin zij met plezier hun eigen verantwoordelijkheid namen. Ik verbaasde me vaak over wat kinderen allemaal kunnen, als je ze goed begeleid. Het was een hele leuke, leerzame periode, maar ook een heel intensieve. Alle organisatie en coördinatie deed ik zelf. Ik had het geluk dat ik tijdens de lessen stagiaires had, en af en toe stak de coördinatrice van het buurthuis of anderen docenten me een hart onder de riem. Een tijd lang deed ik niets met lesgeven. Al aan het begin van HARTGEKOOKT! vroegen mensen zich af waarom ik geen les aan volwassenen gaf. Dat was om de doodeenvoudige reden dat ik dat niet durfde. Dan moest ik minstens in staat zijn vissen te fileren en allerlei andere ingewikkelde culinaire handelingen. Tot ik vorige zomer werd gevraagd door vriendin I. om een kookworkshop te geven voor Your Lab, een organisatie die erop gericht is mensen weer met zichzelf, hun dromen én anderen in contact te brengen. Het was kort dag, dus ik moest snel beslissen. Na een korte aarzeling waagde ik de gok. En ik vond het geweldig om te doen. Tot mijn verbazing was ik op wat spanning in het begin na, heel relaxt en liep het op rolletjes. En eigenlijk was het ook wel lekker, dat ik niet hoefde te bedenken wat ik moest doen om de tijd tussen het koken en eten op te vullen. Daarna volgden nog een paar workshops, waaraan ik veel plezier beleefde en vooral genoot van het samenzijn tijdens het koken en eten.

P1040490
P1040485
P1040483
P1040479P1040474
P1040473
P1040470
P1040463
Ondertussen heb ik besloten HARTGEKOOKT! naar een ander niveau te tillen. Ik heb lang gezocht naar een goede formule, maar uiteindelijk heb ik besloten HARTGEKOOKT! voor mezelf te houden en de inspiratie te gebruiken om te gaan schrijven. Dat doe ik dus nu, en dat bevalt me uitstekend!

Advertenties

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s