Tijd

Klik voor het volledige artikel mét foto’s HIER!

In onze maatschappij lijkt het wel alsof iedereen tijd tekort komt. We staan met één been onder de douche terwijl we boterhammen voor onze kinderen smeren en tegelijkertijd onze email checken op de telefoon. We rennen met ongekamde haren de trein in, om vervolgens, daar komt ie weer, snel op onze telefoon te kijken wat we in de haastrit van huis naar het station hebben gemist. En als we dan eindelijk ‘vrij’ zijn, zijn we moe, zo moe dat we geen zin meer hebben om boodschappen te doen en te koken.

Zo kan het écht niet langer! Mijn credo is al jaren: ‘eet vers en gevarieerd’ (dus zoveel mogelijk met de seizoenen mee), kook met liefde, plezier, aandacht én, bedacht ik me, terwijl ik mijn tomatensoep met verse kruiden en zelfgedraaide lamsgehaktballetjes naarbinnen lepelde: néém de tijd. Afgelopen week heb ik een experiment uitgevoerd met betrekking tot tijd. In plaats van tegen de klippen op allerlei lijstjes af te werken, ben ik gewoon gaan doen waar ik op dat moment zin in had. Dit betekent niet dat je niets doet, voor verantwoordelijkheden wegloopt of lui bent, maar ik ondervond simpelweg dat het tijd oplevert én energie bespaart om de zaken in het leven wat meer op zijn natuurlijke beloop te laten. Ik merkte dat ik me heel ontspannen voelde, en dat ik veel meer dingen gedaan kreeg op een dag. Dus het ís waar: less is more.

Besteed zoveel mogelijk tijd aan de dingen die werkelijk van belang zijn: fijne momenten beleven met vrienden, familie, collega’s, een dagje naar de sauna, een wandeling door het bos, een kopje koffie in de zon, goed voor je lichaam zorgen. Veel van deze dingen kun je heel makkelijk dagelijks beleven, als je de moeite neemt om er aandacht aan te besteden. En eten hoort ook bij die belangrijke zaken, en ik vind dat we daar veel te weinig tijd voor nemen. Daarmee bedoel ik absoluut niet dat je elke dagen uren in de pannen moet roeren, maar wel dat je even aandacht besteed aan wat je op gaat eten. Maak soep voor 2 dagen, marineer de avond van te voren een kip die je de volgende dag in de oven schuift en waar je nog wat aardappeltjes en groenten mee laat garen. Kijk, als je toch op je telefoon zit te gluren in de trein, even op dit blog, of een van de vele andere kookpagina’s die het wereldwijde web rijk is.

Boodschappen

Ga, al is het maar af en toe eens niet naar de supermarkt, maar naar de plaatselijke Turkse of Marokkaanse groenteboer, de bakker of de slager maak en praatje, wandel over de markt, laat je verleiden door de zoete geur van aardbeien, koop een royale bos pioenrozen voor jezelf, zet je leukste muziek op en ga, op je dooie gemak in de keuken aan de slag. Je zult zien, dat wanneer je zonder tijdsdruk aan het koken bent, je vanzelf geïnspireerder te werk gaat op doordeweekse dagen. Just do it! Als je niet weet waar je naartoe moet, kun je om inspiratie op te doen eens kijken op cityfoodroute. Een heel leuk initiatief van Floske Kusse en Tine Sommeijer. Een aantal jaar geleden viel mij, -als onderdeel van mijn hartgekooktproject- hetzelfde idee in. Gelukkig hoef je niet altijd alles zelf uit te voeren en hebben deze dames een heel frisse website gemaakt waar je virtueel door diverse winkels die de verschillende stadsdelen van Amsterdam rijk zijn rondstruinen. Neem ook een kijkje als je niet in Amsterdam woont, want het doel van deze tip is je buiten je eigen hokjes te laten stappen!

Asperges

Een goede seizoenstip voor nu: asperges. Op de klassieke wijze zeer eenvoudig klaar te maken (de asperges schillen en koken of stomen, wat verse ham erbij, nieuwe aardappeltjes met een peterselie-botersausje en een zachtgekookt ei. Is allemaal in een half uurtje te realiseren. Twee weken geleden ontdekte ik trouwens op Janneke’s blog een recept voor asperges met dragonboter uit de oven. Zeer simpel en werkelijk om je vingers bij op te vreten. Heel geschikt als je doordeweeks eters krijgt. Kijk voor het volledige stukje en het recept op etenenzo.nl.

Asperges op klassieke wijze

2 personen
5-6 asperges per persoon
5-6 middelgrote aardappeltjes (probeer verse te kopen op de markt!)
bos verse krulpeterselie
roomboter
verse ham van goede kwaliteit (slager!)
2 eieren (liefst bio of van vrije, blije kippen, je proeft het verschil écht!)

Bereiding:
1. Was de aardappels en kook in de schil gaar (zet in koud water op, kleinere aardappels hebben vaak maar een minuut of 5 nodig en je kunt het makkelijk testen door er even met een mesje in te prikken: glijdt de aardappel eraf, dan is ie gaar.
2. Schil de asperges met een dunschiller en snij zo’n 2 centimeter van de onderkant af, dit deel is houterig en wil je niet opeten. Zet de asperges onder een dun laagje water en kook ze een minuut of 10, dikkere exemplaren hebben misschien wat langer nodig. Zet ook alvast water op voor je eieren.
3. Schik ondertussen de ham mooi op de borden.
4. Kook de eieren 5,5 tot 6 minuten in het kokende water, mijn ervaring is dat middelgrote eieren dan precies goed zijn, het wit gestold, en geel nog zacht. Voor een hardgekookt ei nog een minuutje langer koken.
5. Hak de peterselie en smelt in de pan waarin je de aardappels gekookt hebt een royale klont boter. Draai, zodra de boter gesmolten is het vuur laag en roer de peterselie erdoorheen. Ik vind het lekker om de aardappels er meteen door te roeren, zodat de smaak een beetje erin trekt.
6. Schik de asperges, het ei en de aardappels mooi naast de ham op de borden en schenk er eventueel een glas frisse, droge witte wijn bij.

Klik voor het volledige artikel mét foto’s HIER!

Advertenties

Eén reactie

  1. Viem

    Leuk verhaal, Djoek! En het recept is zodanig geschreven dat het zelfs ons moet lukken om dit efficiënt uit te voeren! Super! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s