Aardappels

P1050825
Oorspronkelijk had ik me voorgenomen jullie vandaag eens een flinke portie geestelijke voeding toe te dienen, maar dat liefde door de maag gaat, heb ik mezelf vandaag wederom bewezen, en dat wil ik met jullie delen. Nu de laatste blaadjes van de bomen waaien en het vandaag voor het eerst écht Sinterklaasweer is (guur, grijs en nat) besloot ik dat het tijd werd voor stamppot. Ik kleedde me warm aan en waagde me naarbuiten, op naar de markt. Op, naar aardappels. Hoewel aardappels in de keuken veelvuldig in allerlei gerechten terugkeren, heb ik toch het gevoel dat de aardappel aandacht tekort komt. Misschien komt dat omdat hij zo is ingeburgerd, hij ís er gewoon, altijd. En dat vind ik onterecht. Er is een enorme variëteit aan soorten en ik wil jullie allemaal aanraden om, verse aardappels te gaan kopen op de markt.

P1060557
P1060563
P1060562P1060564

Bijvoorbeeld bij Sander van Jansen Aardappels. Hij staat op woensdag op het Haarlemmerplein in Amsterdam, en op zaterdag kun je hem vinden op de Lindengrachtmarkt. Alleen al om de namen wil je ze allemaal eens uitproberen: Koopman’s Blauwe, Opperdoezer Rondes, Langedijker Muizen, maar ook voor de heuse patataardappel (Agria genaamd) kun je bij hem terecht. Voor de fijnproever zijn er truffelaardappels, en romige, langwerpige aardappeltjes die met knoflook en rozemarijn onweerstaanbaar uit de oven tevoorschijn komen. Nu we het toch over knoflook hebben: vergeet de gedroogde knoflook uit de supermarkt, vergeet de paddestoelen op je tong de ochtend na je knoflookrijke maaltijd. Er bestaat verse knoflook. Uit Nederland. Nog één hint om je over te halen: de meeste knoflook die in de supermarkt ligt, is gemiddeld al 2 jaar oud, dus…

P1060561

Over tot de maag nu. Met de Koopman’s Blauwe maakte ik smeuiige, luchtige aardappelstamppot met spinazie, verse knoflook en jawel, daar zijn ze weer: worstjes!

Spinaziestamp

P1060568

Voor 2 personen
500-600 gram kruimige aardappels
500 gram wilde spinazie
worstjes (naar smaak)
2 teentjes verse knoflook
melk
nootmuskaat
witte peper & zout

1. Begin met de voorbereidingen: was de spinazie grondig en schil de aardappels.
2. Plet de knoflook door er met de platte kant van een mes op te slaan en hak fijn.
3. Zet de aardappels net onder water (zo giet je straks bijna geen water af en blijft de smaak beter behouden) en kook gaar. Zorg dat de aardappels allemaal ongeveer even groot zijn, zodat ze tegelijk gaar zijn.
4. Verhit een wok of een ruime koekenpan en giet er een beetje olijfolie in. Doe de knoflook erin, en schep goed om met de spinazie (doe het in porties als je een kleine pan hebt).
5. Giet de aardappels af en bereid ondertussen de worstjes naar keuze.
6. Verhit wat melk en maak met behulp van een pureestamper luchtige, smeuiige puree. Breng op smaak met wat witte peper, zout en nootmuskaat.
7. Hak de spinazie eventueel grof, of schep er zo doorheen.
8. Serveer met de worst en val direct aan!

-Gebruik voor dit recept absoluut wilde spinazie, die heeft grote, dikke bladeren. Van de jonge spinazie blijft niets over!

Meer weten over de aardappel? Klik hier voor een lesje hogere aardappelkunde met de Keuringsdienst van Waarde.

Advertenties

Eén reactie

  1. Yolanda

    Hoi, leuk stukje weer zeg! Je schrijft echt gezellig 🙂 en er gaat een aardappel wereld voor me open!
    Groetjes,
    Yolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s