Genieten

P1050914

Het is weekend. Alweer! Het lijkt wel alsof de tijd steeds sneller gaat. Misschien is dat ook wel zo. Ik denk dat het ook komt doordat het zo’n mooie zomer is en ik de afgelopen tijd vooral druk ben geweest met genieten van het leven. Na een hele lange tijd van hard en serieus werken, wijze adviezen van anderen, ben ik dan eindelijk ook met mezelf overeengekomen dat ik wel wat meer mag genieten van het leven. En die overeenkomst met mezelf werkt als een trein: nu eens word ik uit eten meegenomen door goede buur T. en volgende week mag ik nog een keer aanschuiven bij Ron Gastrobar met dank aan vriend J. Zo komt Mevrouw Splinter wel door de zomer!

Hieronder een paar ideetjes voor een smakelijk weekendje genieten, kleine hapjes, simpele, maar o zo fijne ontbijtjes. Mét een goede balans tussen gezond en dingen waarvan je de inname niet moet overdrijven. Ik begin bij het ontbijt, zojuist zelf op mijn dooie akkertje weer eens wentelteefjes gemaakt. Doodsimpel en net zo lekker als pannekoeken (en nee, ik ben geen tussen -n- vergeten, ik vertik hem eenvoudig te schrijven, want ik vind het stom staan).

P1050909
P1050910


Wentelteefjes

Genoeg voor zeker 6 boterhammen:
1 ei
een flinke plens melk, ik gok dat ik 200-300 ml gebruikte, de boterhammen moeten in elk geval royaal kunnen zwemmen.
een theelepel kaneel
oud (wit) brood

Bereiding:

1. Kluts de melk, het ei en de kaneel goed door elkaar in een royale kom.
2. Leg er de boterhammen in en laat ze een paar minuten in het mengsel liggen, zodat ze zich vol kunnen zuigen.
3. Verhit een koekepan op middelhoog vuur en smelt een goede klont boter.
4. Leg, als de boter een beetje begint te kleuren de boterhammen erin. Temper het vuur een beetje als het te hard gaat. Je kunt wentelteefjes beter wat langer op lager vuur bakken dan kort op hoog vuur in verband met aanbranden. Het is natuurlijk logisch dat dunne, voorgesneden boterhammetjes sneller gaan, dan zelfgesneden, dikkere plakken.
5. Schep de wentelteefjes op een bord, strooi er wat fijne kristalsuiker over een geniet!

Ik dronk hier verse pepermuntthee bij (uit eigen tuin) en een vers sapje van aardbeien en versgeperste jus. Nog wat verse blauwe bessen en naast de zoetigheid kom je ook weer aan de broodnodige vitamines.

Nog een tip: mocht je een keer in Amsterdam zijn en langs Bakkerij Uprising komen, koop dat een Pain de Campagne, een heel smeuiig witbrood met walnoten erin, en ik heb zojuist ondervonden dat je daar zeer koninklijke wentelteefjes mee bakt!

Dan nu alvast met een reuzestap vooruit naar de borrel of lichte zomermaaltijd: diverse bruschette.

P1050897
P1050895
P1050880


Bruschetta met snijbiet, (baby) courgette en balsamico

Bereiding
1. Hak de stelen van de snijbiet in fijne boogjes en scheur of snij de bladeren grof.
2. Hak een teentje knoflook heel fijn.
3. Snij de courgette in plakjes van 0,5 cm.
4. Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak eerst de courgette en de steeltjes van de snijbiet, 3-5 min.
5. Voeg dan de bladen van de snijbiet en de knoflook toe en schep een minuut of 2 om met de rest.
6. Blus af met wat goeie balsamico en strooi er een klein beetje zout en versgemalen zwarte peper op. Eventueel nog een zwart olijfje erbij, en klaar!

-Je kunt, als je grotere courgettes bakt de plakken courgette ook los op een bruschetta doen (zie foto). Strooi er nog wat verse kruiden over, bijvoorbeeld verse munt of tijm.
– Als je niet aan snijbiet kunt komen, kun je ook verse, wilde spinazie gebruiken. In de herfst kun je dat trouwens heel goed combineren met verse paddestoelen!

Bruschetta met tomaat en basilicum

Ingrediënten
1 rijpe, smakelijke, zomerse tomaat, of 2 kleinere per persoon
knoflook (je moet de knoflook proeven zonder dat hij scherp is. Dit hangt af van de scherpte van je knoflook. Richtlijn: 1 klein teentje op 2 grote tomaten). Belangrijk: proef!!!
een handjevol basilicumblaadjes
goede extra vierge olijfolie (investeer hierin, want met goedkope rommel verpest je je gerecht!)
stevig (Italiaans) brood, of anders stokbrood, in plakken en geroosterd.

Bereiding:
1. Snij de tomaten in kwarten en haal de pitjes en al het natte eruit (als je dit niet doet worden de boterhammen nat en zompig en dat wil je niet).
2. Snij de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom.
3. Hak de knoflook heel fijn (of gebruik een pers) en schep goed om met de tomaten.
4. Voeg een flinke scheut olijfolie toe.
5. Rooster de boterhammen onder de gril van je oven, je broodrooster of in een droge grilpan. Als je het in oven doet: BLIJF ERBIJ WANT HET GAAT RAZENDSNEL!!! Ik heb al meer dan eens, zwarte boterhammetjes gehad omdat ik ondertussen bezig was met iets anders, niet doen:-)!
PAS VLAK VOOR HET SERVEREN:
7. Schep het tomatenmengsel op de boterhammen en besprenkel met nog wat olijfolie en garneer met wat verse basilicumblaadjes en eventueel wat rucola, als je dat voorhanden hebt. Eet onmiddelijk op!

Wijntips:
Wit: Verus Furmint, een zalige Sloveense wijn, te koop via Grapedistrict.
Rood: Lost Luggage, temperanillo, zachte, volle, ronde rode wijn uit Spanje, eveneens via Grapedistrict.

Buon Weekend!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s