Drenthe

P1050713
P1050633
P1050634
P1050639
P1050644
P1050652
P1050674
P1050699
P1050695

Ongelofelijk, het is alweer een week geleden dat ik naar Drenthe ging en wat was het geweldig en wat is Nederland toch mooi… Hieronder het verslag van mijn belevenissen onderweg.

Ik logeerde bij Marsepien in Ruinerwold in een hele knusse pipowagen. Het terrein van dit charmante bed en breakfast is te bereiken via een prachtig landweggetje en een oase van rust. Ik had een heel grasveld met relax-stoelen en een hangmat voor me alleen. En dat was nog niet alles, want daarbij had ik uitzicht op 2 weilanden vol gezellige grazende dames – en enkele heren. Verder scharrelde er een fiere haan en wat kippen met dartele kuikentjes rond, allen getooid met een glanzend verendek waar de gezondheid vanaf straalde. En dan waren er nog wat lieve geitjes en bokjes die gezellig mekkerden vanuit hun verblijf achterin de tuin.
Mijn slaapplaats is de Hendrik, één van de kleurige, frisse, vrolijke pipowagens. Ik word hartelijk ontvangen door gastvrouwen Ingrid en Pien en krijg meteen een drankje aangeboden. Ik loop door het gras, dat versgemaaid is en zacht aanvoelt onder mijn blote voeten. En dan ga ik zitten en genieten van het on-Nederlands mooie uitzicht en daarna loom luieren in de hangmat. ’s Avonds geniet ik van de zonsondergang en ontspannen en voldaan duik ik mijn zachte bed in.

Nadat ik heb genoten van een heerlijke regen-douche in de badkamerwagen wordt mijn ontbijt aan de grote tafel in het gras geserveerd. Dit is dus op je wenken bediend worden. Er zijn verse aardbeien, zelfgebakken brood, een perfect gekookt ei (natuurlijk van eigen kip), smakelijke ham, lokale jammetjes, verse jus en thee. Hier kan menig doorsnee-hotel nog wat van leren! Ik geniet volop en kijk naar de koeien in het weiland voor me, die nieuwsgierig naar me kijken. Achter me scharrelt moederkip met haar kroost rond, hun ontbijt oppikkend uit het gras.
En dan is het alweer tijd om te gaan. Ik had hier nog wel een week willen blijven en ik ben vastbesloten weer terug te komen. Ik raad jullie dan ook van harte aan om ook eens een kijkje te gaan nemen bij Marsepien.

Bedankt Ingrid en Pien, voor het fantastische verblijf!

Goedgevuld door het vorstelijke ontbijt, stap ik weer op de fiets. Ik neem even een kijkje bij de groenteman in het dorp. Ik besluit wat Opperdoezer-rondes mee te nemen. De jongen die er werkt vertelt me dat er normaal gesproken ook allang Bildstar-aardappels te krijgen zijn, maar door het koude voorjaar is alles veel later. Dit is nog een échte groenteman, waar alles nog afgewogen wordt met een mooie, grote weegschaal.

P1050714
P1050717

Als ik weer buitensta krijg ik meteen een tip om ook even aan de overkant van de straat te kijken, bij Opoe’s erfenis. Hier worden allerlei streekproducten uit Nederland verkocht, oud-Hollandse snoepjes, Friese gedroogde worst, maar ook brood, wat weer van de bakker uit Staphorst komt. Al gauw staat de winkel vol en is het een drukte van belang. Een échte buurtwinkel, waar je dus van alles kunt kopen, zelfs Drentse erotische poëzie! De eigenaar vertelt dat de winkel vroeger een kamer en-suite was, daarna zat er lang een kapper in, en nu dus Opoe’s erfenis. Ik kijk mijn ogen uit en besluit om een flesje Appelsiroop van Jan Bax Veen mee te nemen: geen smeltgevaar, want helaas moet ik vanwege het weer de Drentse chocolaatjes laten liggen. Als ik weer buiten sta realiseer ik me hoe belangrijk deze buurtwinkel is: je komt er niet alleen voor boodschappen, maar ook om even een praatje te maken met elkaar. Daar kunnen wij stedelingen met al onze supermarkten en gejaagde stadsmentaliteit nog wat van leren…

P1050728
P1050733
P1050732
P1050723
P1050725
P1050720
P1050719

Ik fiets nog een heel eind verder, en kijk naar het schouwspel van licht dat zon en wolken met elkaar maken in combinatie met het uitzicht over de uitgestrekte weilanden, waar de koeien tevreden grazen van het sappige, frisgroene gras.

P1050766
P1050751
P1050747
P1050740
P1050739

Uiteindelijk kom ik weer in Meppel aan. Ik rij het centrum in en strijk neer bij Buon Giorno, het lieve Italiaanse winkeltje van Karin.

P1050782
P1050772
P1050773
P1050785
P1050770

Ik val gretig aan op een broodje met worst en buffelmozzarella. Daarna kijk ik nog even rond in de winkel, die er heel verzorgd uitziet. Boven die vitrine hangt een lamp in de vorm van een Parmezaanse kaas en er hangt een mooie, oude kaart van Italië. Je kunt cadeaupakketjes kopen, en wat heel leuk is, is dat Karin bij de diverse producten achtergrondinformatie en recepten geeft. In de Randstad zijn dit soort delicatessenwinkeltjes niet meer weg te denken, maar hier in Meppel is Karin de enige. Ze vertelt dat ze op den duur graag zelf uit Italië wil gaan importeren en gaat voor inspiratie regelmatig naar Italië.

Advertenties

  • djoekeknotter

   Hi there,

   Thanks for your enthusiastic reaction:-)! With help from a friend who’s also using WordPress, it was really easy to set up such a blog. Just go to http://www.wordpress.com and you can choose a lot of free templates there. What I’m using now is all for free. I am using the template ‘the blaskan theme’. How did you find my blog anyway, do you read Dutch as well?

   Have a nice day, Djoeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s